3 przepisy, które zmienią oblicze tegorocznej Wigilii

4093311218_69ced84350_o

Boże Narodzenie to jeden z najbardziej wyczekiwanych okresów w ciągu całego roku. Wespół z letnimi wakacjami od zawsze jest wymieniane jako ulubiony czas dzieci. Dla rodziców jednak niekoniecznie. Świąteczny grudzień to często momenty ogromnego stresu, związane z właściwym zaplanowaniem przygotowań do Wigilii, odpowiednim rozdysponowaniem wydatków oraz znalezieniem chwili na zakup prezentów (ewentualnie kilku godzin). Nie zapominajmy też o doborze przepisów, zwłaszcza, jeśli mamy w domu niejadka. Jak opanować wybrednego malucha? Mamy kilka pomysłów!

  1. Kulki z makiem
Fot: Green Cookies
Fot: Green Cookies

Makaron z makiem niekoniecznie spotyka się z uznaniem dzieci. Jeśli chcemy przekonać je do czarnych ziaren, kuleczki z makiem z pewnością okażą się hitem świątecznego stołu.

Składniki:

450 g mąki pszennej

7 łyżek otrąb pszennych

25 g drożdży świeżych

300 ml letniej wody

7 łyżek cukru

30 g maku

2 łyżki oleju

Drożdże należy pokruszyć i wsypać do dużej miski. Następnie dodać cukier, nieco mąki i letniej wody. Po wymieszaniu, masę trzeba przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na dziesięć minut.

Przesianą przez sito mąkę połączyć z makiem i otrębami pszennymi. Następnie trzeba dodać drożdże oraz wlać pozostałą wodę i olej. Po wymieszaniu składników ponownie należy przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto urośnie (nie trwa to zazwyczaj dłużej niż dwie godziny).

Na wysypany mąką blat należy wyłożyć ciasto, a następnie je zagnieść. Dzieląc i rolując na coraz mniejsze kawałeczki, formujemy kuleczki. Wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu między kuleczkami, ponieważ podwoją swoją objętość.

Piec w 180 stopniach Celsjusza przez piętnaście minut.

Przepis zaczerpnięty ze strony: Green Cookies

 

  1. Wigilijna zupa migdałowa
Zdjęcie: Rodzinka w Kuchni
Fot: Rodzinka w Kuchni

Migdały, ryż, rodzynki i cynamon – niecodzienne połączenie, które ma smak zimy i świat jednocześnie.

Składniki:

15 dag migdałów

1l mleka

Szczypta cukru

Połowa laski cynamonu

Garść rodzynek

Filiżanka ryżu

Płatki migdałowe i szczypta mielonego cynamonu do udekorowania

Migdały należy obrać i zmielić, zaś ryż ugotować na wodzie bez przypraw. Mleko zagotować wraz z cukrem i cynamonem, a następnie połączyć ze zmielonymi migdałami. Dalej gotować na wolnym ogniu około piętnaście minut.

Rodzynki trzeba opłukać. Każdą miseczkę należy wyłożyć odrobiną ryżu i rodzynek, a następnie zalać wywarem. Dla lepszego efektu można oprószyć wierzch cynamonem i płatkami migdałowymi.

Wskazówka: Aby łatwo i szybko obrać migdały, warto zalać je dwukrotnie wrzątkiem.

Przepis pochodzi ze strony: Rodzinka w kuchni

 

  1. Pierniczki z syropem klonowym
Fot: Kulinarna Fuzja
Fot: Kulinarna Fuzja

Ciasteczkowe ludziki to obowiązkowy punkt na bożonarodzeniowej liście przygotowań. Samo pieczenie nie jest niczym skomplikowanym, wspólne ozdabianie pierników to prawdziwe wyzwanie!

Składniki:

110 g masła

100 g syropu konowego

2 łyzki miodu

100 g pudru

210 g mąki pszennej

140 g mąki pszennej krupczatki

1 jajko

2 łyżki czekolady w proszku

2 łyżki przyprawy korzennej

Pół łyżeczki czarnego pieprzu

Odrobina goździków

Łyżeczka imbiru

1,5 łyżki cynamonu

Szczypta soli

Masło, cukier i syrop klonowy należy podgrzać w rondelku. Na małym ogniu rozpuścić składniki i ostudzić.

Przesiać mąkę i wsypać ją do dużej miski. Dodać przyprawy i jajko. Trzeba przelać ostudzoną masę do miski i utrzeć mikserem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy zagęścić ją odrobiną mąki. Ciasto uformować w kulę i włożyć na dwie godziny do lodówki. Jeśli wyjątkowo nam się spieszy, można skrócić czas do trzydziestu minut, jednak wówczas trzeba skorzystać z zamrażarki.

Rozwałkować ciasto i używając foremek, wykrawać różnorodne kształty. Piec ciasteczka należy w 180 stopniach Celsjusza przez sześć minut – wyjąć pierniczki z piekarnika, gdy zbrązowieją.

Przepis pochodzi ze strony: Kulinarna Fuzja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *